Slaný pletenec se šunkou, sýrem a dýňovými semínky

Recept:

300 g celozrnné špaldové mouky
5 g sušeného droždí nebo 20 g z kostičky droždí
3 pl ghí
1/2 čl soli růžové himalájské
200 ml rostlinného nebo kravského mléka
1 lžička zakysané smetany 12% tuk

Do mísy vsypeme mouku a doprostřed uděláme důlek, vlijeme část vlažného mléka a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek na teplém místě asi 10 minut až 15 minut. Poté přilijeme olej, zakysanou smetanu, sůl, a mléko a vypracujeme vláčné těsto. V teple necháme ještě cca 30 minut kynout. Na pánvičce si mezitím připravíme náplň.

Náplň:
150 g kvalitní drůbeží šunky 98%
50 g žampionů či hlívy ústřičné – nemusí být
malou cibulku nakrájíme na jemné kousky
50 ml zakysané smetany
30 g strouhaného sýra grana padano a 30 g strouhaného sýra eidam 30 %
libovolné koření – pepř například nebo mědvědí česnek, který jsem dala jážloutek na potřební těsta

Na pánvičce osmahneme na 1 čl ghí cibulku a přidáme na kostičky nakrájenou šunku, pokrájené houby a poté přidáme smetanu a sýr, vmícháme medvědí česnek.Těsto nám vykynulo a můžeme se pustit do přípravy pletence.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl rozválíme na tenký kulatý plát. Jeden plát vložíme do kulaté formy a potřeme směsí, přiložíme druhým rozváleným plátem a okraje založíme pod sebe a přitlačíme aby se náplň nedostala ven. Poté doprostředka polotíme menší skleničku – štamprdle, a zatlačíme od středu skleničky si nařízneme trojúhelníčky které poté každý zvlášť smotáme do spirálky až nám vnizkne taková “uzlová” chobotnička 🙂 takto potřeme žloutkem a posypeme dýňovými semínky a mandlovými lupínky, dáme péct do trouby na 10 minut na 200 stupňů a poté dopékáme na 180 do zlatova cca půl hodiny než se těsto propeče. Dle typu trouby, hlídejte dle té své.

Napsat komentář