Opravdové jídlo

Opravdové jídlo x sušená směs v sáčku

Co je skutečně myšleno tím, když vám říkám: Jezte opravdové základní potraviny a opravdové jídlo ?

Názorná ukázka zde: vlevo kaše připravena z mandlového mléka /můžete dát vodu nebo mléko živočišné/ pohankové vločky klíčené, maliny, tvaroh tvrdý.

Vpravo kaše v sáčku koupená, zalitá vodou, obsahuje pohankové vločky, sušené ovoce, Umělé aroma, mouku pohankovou, kukuřičný škrob, třtinový cukr a glukózový sirup, sušené odstředěné mléko, jedlou sůl.

Domácí kaše je tedy výživnější, bohatší na vitamíny a minerály, má víc vápníku a vlákniny a stejně cukru jako kaše v sáčku.
Domácí kaši můžete udělat v menším množství a budete mít o tak lepší zdroj makro i mikro živin. Já jsem si dala svou klasickou větší porci z 60 g vloček,200 ml mléka mandlového, 100 g malin a 20 g tvarohu.
Jídlo 380 g.
1554 kJ
14 g bílkovin
64 g sacharidů
12.5 g cukru z ovoce převážně bez doslazování
5.8 g tuku
9.7 g vlákniny
344 mg vápníku

Ze sáčku bych měla jen 215 g jídla.
975 kJ
6.5 g bílkovin
47.5 g sacharidů
11g cukru z doslazování převážně
1 g tuku
Jen 2.7 g vlákniny
0 mg vápníku

Je tam zásadní rozdíl ve volbě potravin, které jíme a v celkovém ovlivnění naše mikrobiomu, tím pádem i zdraví celkově, našich střev a celého trávení.
Mnohem lepším zdrojem vlákniny je jídlo připravené ze základních surovin, než to, co slibuje lákavý obal a to i kdybych si dala menší porci jídla, než jsem si skutečně připravila.

Napsat komentář