ENERGETICKÝ NÁPOJ

Kokosové mléko, šťáva z červené řepy, skořice, kardamon a citronová šťáva, to je

luxusní spojení.

250 ml kokosového mléka

300 ml šťávy z červené řepy

1 čl skořice

1 čl kardamonu

1 čl kurkumy

šťáva z poloviny citronu

1 lžíce chia semínke

15 g veganského /syrovátkového proteinu

Vše pořádně rozmixovat, protřepat, šejknout 🙂

Podávejte v pokojové teplotě či teplé. Skvěle se hodí pro podpoření detoxikace organismu, dodá tělu minerální látky a vitamíny skupiny A, B, kyselina listová, vitamin C, Beta karoten, K, E, minerály jako železo, vápník, hořčík, draslík, zinek a sodík, fosfor, měď a Mangan i selen.

Aminokyseliny v řepě: tryptofan, threonin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, cystin, fenylalanin, tyrosin, valin, arginin atd.

Dusičnany, které řepa obsahuje mohu mít vliv na sportovní výkon a pomáhat tak zlepšit výdrž při sportu. Lidé kteří pijí šťávu z červené řepy zaznamenávají zlepšení výkonu intenzity času při sportu.

V řepě se nachází značné množství vitamínu B9 a ten pomáhá růstu a fungování buněk. Je důležitý při poškození cév a tím tedy může snižovat i riziko kardiovaskulárních chorob a mozkové mrtvice.

Máte-li problémy s tlakem tak červená řepa může krevní tlak i snížit. Větší účinek má na systolický krevní tlak pro tento účinek je lepší syrová řepa ne tepelně zpracovaná či nějak nakládaná. Proto je dobré právě třeba pití šťávy z červené řepy.

Pomáhá snižovat i zánětlivost a zánět je spojen s řadou nemocí například i kardiovaskulární choroby nemoci jater rakovina a podobně. Může pomoci i při osteoartritidě. Dále jako prevence a nemyje nebo červená řepa je bohatá na železo které je důležité pro červené krvinky a transport kyslíku.

Anémie neboli chudokrevnost se projevuje příznaky jako je únava, dušnost, zrychlený srdeční tep, bolesti hlavy závratě atd.

No a také může pomoci zlepšit zdraví našeho mozku a tedy i mentální a kognitivní funkce protože dusičnany obsažené v řepě mohou zlepšit průtok krve a kyslíku do mozku a tím tedy i zlepšit jeho funkci.

V neposlední řadě může mít i protinádorové účinky protože řepa obsahuje vyšší množství antioxidantů a má tedy protizánětlivý efekt. O kokosovém mléku a koření zase někdy jindy ?

Dobrou chuť vaše a svá Fit Makyta

Napsat komentář