Špaldovo-pohankové perníčky – ihned měkké

Každý má asi v rodině nějaký ten oblíbený recept na perníčky. Perníčky jsou klasika a někdo je třeba ani nedělá a nemá je rád. Přiznám se že moc takových lidí neznám.

Nabízím vám tyhle vynikající perníčky ihned měkké a recept výjimečně není můj ale přinesla ho dcera ze školy z kroužku vaření. Dle něho jsem s dětmi upekla tři várky těsta a dneska je čeká zdobení. Jen tedy podotýkám, že recept jsem si upravila.

Vložím vám sem původní recept i ten můj. Původní byl z bílé mouky pšeničné a normálního cukru. Takhle už nepeču z bílé mouky takže jsem upravila podle sebe a jsou také křehké a vynikající. Jo a ta pohanková tam není podle mě vůbec cítit a ani děti noc neříkají a chutná jim to.

Původní recept: 300g pšeničné mouky hladké
125 g cukru moučka, 75 g másla, 1.5 vejce čtvrt lžičky perníkového koření, 1.5 lžíce medu půl lžičky jedlé sody.
Těsto nechat odležet do druhého dne a poté vykrajujeme z rozváleného těsta různé tvary. Pečeme na 160 stupňů Celsia asi 10 minut dle typu trouby.
Perníčky zdobíme dle zvyku.Můj recept: 180 g špaldové celozrnné mouky, 150 g pohankové mouky, 1 lžička psylia, 90 moučkového třtinového cukru, 80 g másla, 2 vejce, lžička koření do perníku, lžička jedlé sody, 2 lžičky datlového sirupu.
Těsto nechat odležet do druhého dne a poté vykrajujeme z rozváleného těsta různé tvary. Pečeme na 160 stupňů Celsia asi 10 minut dle typu trouby.
Perníčky zdobíme dle zvyku a doporučení potřít domácí švestkovou nutelou.

Natřela jsem švestkovými povidly bez cukru s datlemi. Recept na švestkovou nutellu máte tady na blogu. Dělá se stejně jako s čokoládou, jen místo čokolády jsem přidala datlovou pastu. Perníčky jsem posypala moučkovým cukrem třtinovým.

Napsat komentář