Špaldové ořechové pracny s karamelem

Recept:

na jednu dávku 150 g vl. ořechů mletých
7 ks hřebíčku rozdrtit v hmoždíři, 200 g celozrnné špaldové mouky, 20 g nepraženého kakaa, půl čl. mleté skořice, špetka kardamonu,1 celé vejce, 150 g másla nebo veg. tuku Alsan. Těsto vtlačíme do formiček nejlépe silikonových a pečeme 10 minut na 160°C dle typu trouby.
Zdobíme karamelem, nebo můžeme spojovat třeba tvary ořechů karamelem – kdy naředíme více karamel máslem a smetanou aby byl krémový a ne tak pevný.
Příprava kokosového karamelu: na jednu várku 40 g třtinového cukru necháme zkaramelizovat na rozpálené pánvi a opatrně po troškách přimícháme kokosovou smetanu z plechovku (mléko) a to podle toho jakou chceme konzistenci – pokud tvrdí stačí 1 až 2 pl ale prská to ať se neopaříte, musíte opatrně!!! A poté ještě vymíchat s 1 pl másla. A můžete zdobit cik cak povrch tvarů pracen. Pro jemnější karamel přidáte toho mléka /smetany/ více a to cca 3 pl a 2 pl másla. Pozor rychle tuhne, pracujte rychle.

Napsat komentář