Celozrnný kváskový špaldový toustový chléb

Nejprve připravíme kvásek
100 g špaldové celozrnné mouky smíchat s cca 100 ml vlažné vody – zamíchat a přikrýt utěrkou a nechat na teplém místě kvasit do druhého dne – cca po 10 hodinách kvásek přikrmíme – podle toho jaké máte teplo a jak vidíte, že kvásek pracuje, poté přidáme opět mouku a vodu, tak aby byla konzistence těsta na lívance a nebylo moc vodovaté ani moc husté. Takto opakujeme postup každý den, já přikrmuji ráno a večer než jdu spát. Takto nechat minimálně 4 dny a poté už můžeme začít péct. Lepší je kvásek tak po týdnu. Někdy uberu už druhý, třetí den ale nemá takovou sílu, ten čtvrtý je lepší.

Recept na tousťák:

Do misky nachastáme sypké suroviny a do druhé misky tekuté suroviny.
Tekuté -30 g rozpuštěného ghí smícháme s 120 ml vlažného mléka, 1 vejce a rozmícháme a 40 ml vody, 100 g špaldového kvásku
Sypké – 400 g celozrnné mouky špaldové, 1 čl tř. cukru, 1/3 čl himalájské růžové soli,


Vše smícháme dohromady a hněteme těsto, necháme na teplém místě kynout minimálně hodinu až 3 h, dle teploty v místnosti a vzejití těsta. Poté těsto přendáme na vál a podsypeme moukou. Z těsta ukrojíme dva kusy a každý vyválíme zvláště a několirkát přes sebe přeložíme a upravíme tak, že srolujeme do ruličky, zaoblíme hrany a vložíme do hranaté formy na chléb – mám silikonovou, takže nevymazávám a nemusím vysypávat ničím. Plechovou když dělám dva najednou vystelu pečícím papírem a těsto vložím do papíru.

Necháme v teple přikryté kynout další hodinu a poté potřeme rozkvedlaným vajíčkem, můžeme posypat černým sezamen nebo jinými semínky, nebo nesypat vůbec, já posypala ještě hrubou růžovou himalájskou solí. Pečeme na 170°C cca 30 minut dle typu trouby. Kontrolumeme špejlí nesmí se lepit. Pokud by vám vršek rychle ztmavl přikryjte alobalem a dopečete takto. Nechte vychladnout na mřížce a poté teprve krájete na tenké plátky.

Dobrou chuť.

Napsat komentář