PRO ZDRAVÍ JE TOP BENEFITEM
Poctivý vývar z morkových kostí
pro zdraví, zdravé zažívání a obnovu střevní bariéry.
Vývar z morkových kostí se připravuje pomalým tažením 12 hodin normálně v hrnci nebo 4-5 h v papiňáku.
Přidáte 4 litry vody do hrnce a jednu morkovou kost, 4 lžičky soli, zeleninu dle chuti – cibule, mrkev, koření – kmín a hlavně 2 pl jablečného octa, nové koření a bobkový list či římský kmín pro chuť, dle libosti. A takto necháváte probublávat v hrnci nebo v papiňáku – viz výše.
Vývar si jen tak popíjím během dne bez kousků zeleniny či jiných částí a nosím s sebou do práce v termosce. Je to úžasný zdroj energie pro zdraví.
Ocení ho nejen vaše střeva ale i vaše klouby.
Vývar z kostí si můžete připravit z libovolných zvířecích kostí, ale mezi nejčastěji používané kosti patří kuřecí, krůtí, jehněčí, vepřové, hovězí a rybí kosti nebo kosti ze zvěřiny.
Vyvářet můžete prakticky libovolnou pojivovou tkáň, včetně kostní dřeně (morku), pařátů, zobáků, ostnů, ploutví, nohou nebo žaludků.
Jaké živiny obsahuje vývar z kostí?
Obsah živin ve vývaru z kostí závisí na použitých surovinách a jejich kvalitě:
Kosti: Kosti jsou bohatým zdrojem vápníku a fosforu. Navíc obsahují také sodík, hořčík, draslík, síru a křemík.
Kostní dřeň (morek): Kostní dřeň je bohatým zdrojem vitamínů A a K2, omega 3 a omega 6 mastných kyselin a také železa, zinku, selenu, bóru a manganu.
Kostní dřeň z hovězích a jehněčích kostí je také bohatým zdrojem konjugované kyseliny linolenové (CLA).
Pojivová tkáň: Pojivové tkáně jsou bohatým zdrojem glukosaminu a chondroitinu, které se přidávají do doplňků stravy užívaných při zánětu a bolesti kloubů (artritidě).
Kosti, kostní dřeň a pojivová tkáň jsou také do značné míry tvořeny kolagenem, který se vařením změní na želatinu.
Tato želatina obsahuje jedinečný profil aminokyselin, přičemž nejvíce je v ní glycinu.
Jakmile se vývar začne vařit, přidejte sůl a pepř a následně pomalu vařte po dobu 4 – 24 hodin (čím déle budete vývar vařit, tím bude chutnější a tím více živin bude obsahovat).
Nechte vývar zchladnout a poté z něj odstraňte všechny zbytky pevných látek (použijte kvalitní cedník). Nyní je vývar připraven.
Mezi potenciální přínos vývaru z kostí pro lidské zdraví, patří:
Protizánětlivé účinky: Díky obsahu glycinu může mít vývar z kostí určité protizánětlivé a antioxidační účinky.
Hubnutí: Čistý vývar z kostí obsahuje velmi málo kalorií, ale přesto vás dokáže dobře zasytit. Pravděpodobným důvodem je obsah bílkovinné želatiny (vznikající vařením kolagenu), která vyvolává pocit sytosti.
Zdravé klouby: Vývar z kostí obsahuje glukosamin a chondroitin, které prokazatelně zlepšují zdraví kloubů a zmírňují projevy artrózy (osteoartrózy).
Zdravé kosti: Vývar z kostí obsahuje řadu prvků a živin, které jsou důležité pro zdraví kostí, včetně vápníku, hořčíku a fosforu.
Spánek a funkce mozku: Užívání aminokyseliny glycinu před spaním prokazatelně zlepšuje spánek a fungování mozku.
/zdroj: https://cs.medlicker.com/1068-vyvar-z-kosti /