VÝVAR Z MORKOVÝCH KOSTÍ

PRO ZDRAVÍ JE TOP BENEFITEM

Poctivý vývar z morkových kostí

pro zdraví, zdravé zažívání a obnovu střevní bariéry.

Vývar z morkových kostí se připravuje pomalým tažením 12 hodin normálně v hrnci nebo 4-5 h v papiňáku.

Přidáte 4 litry vody do hrnce a jednu morkovou kost, 4 lžičky soli, zeleninu dle chuti – cibule, mrkev, koření – kmín a hlavně 2 pl jablečného octa, nové koření a bobkový list či římský kmín pro chuť, dle libosti. A takto necháváte probublávat v hrnci nebo v papiňáku – viz výše.

Vývar si jen tak popíjím během dne bez kousků zeleniny či jiných částí a nosím s sebou do práce v termosce. Je to úžasný zdroj energie pro zdraví.

Ocení ho nejen vaše střeva ale i vaše klouby.

Vývar z kostí si můžete připravit z libovolných zvířecích kostí, ale mezi nejčastěji používané kosti patří kuřecí, krůtí, jehněčí, vepřové, hovězí a rybí kosti nebo kosti ze zvěřiny.

Vyvářet můžete prakticky libovolnou pojivovou tkáň, včetně kostní dřeně (morku), pařátů, zobáků, ostnů, ploutví, nohou nebo žaludků.

Jaké živiny obsahuje vývar z kostí?

Obsah živin ve vývaru z kostí závisí na použitých surovinách a jejich kvalitě:

Kosti: Kosti jsou bohatým zdrojem vápníku a fosforu. Navíc obsahují také sodík, hořčík, draslík, síru a křemík.

Kostní dřeň (morek): Kostní dřeň je bohatým zdrojem vitamínů A a K2, omega 3 a omega 6 mastných kyselin a také železa, zinku, selenu, bóru a manganu.

Kostní dřeň z hovězích a jehněčích kostí je také bohatým zdrojem konjugované kyseliny linolenové (CLA).

Pojivová tkáň: Pojivové tkáně jsou bohatým zdrojem glukosaminu a chondroitinu, které se přidávají do doplňků stravy užívaných při zánětu a bolesti kloubů (artritidě).

Kosti, kostní dřeň a pojivová tkáň jsou také do značné míry tvořeny kolagenem, který se vařením změní na želatinu.

Tato želatina obsahuje jedinečný profil aminokyselin, přičemž nejvíce je v ní glycinu.

Jakmile se vývar začne vařit, přidejte sůl a pepř a následně pomalu vařte po dobu 4 – 24 hodin (čím déle budete vývar vařit, tím bude chutnější a tím více živin bude obsahovat).

Nechte vývar zchladnout a poté z něj odstraňte všechny zbytky pevných látek (použijte kvalitní cedník). Nyní je vývar připraven.

Mezi potenciální přínos vývaru z kostí pro lidské zdraví, patří:

Protizánětlivé účinky: Díky obsahu glycinu může mít vývar z kostí určité protizánětlivé a antioxidační účinky.

Hubnutí: Čistý vývar z kostí obsahuje velmi málo kalorií, ale přesto vás dokáže dobře zasytit. Pravděpodobným důvodem je obsah bílkovinné želatiny (vznikající vařením kolagenu), která vyvolává pocit sytosti.

Zdravé klouby: Vývar z kostí obsahuje glukosamin a chondroitin, které prokazatelně zlepšují zdraví kloubů a zmírňují projevy artrózy (osteoartrózy).

Zdravé kosti: Vývar z kostí obsahuje řadu prvků a živin, které jsou důležité pro zdraví kostí, včetně vápníku, hořčíku a fosforu.

Spánek a funkce mozku: Užívání aminokyseliny glycinu před spaním prokazatelně zlepšuje spánek a fungování mozku.

/zdroj: https://cs.medlicker.com/1068-vyvar-z-kosti /

Napsat komentář