HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA

Hormonální nerovnováha je častý problém “nejen žen”. Poslední dobou řeším u mých klientek tento problém a není to jen v období menopauzy.
Hladina hormonu estrogenu nesouvisí jen s věkem. Hladina estrogenu je ovlivňována například i stresem, nedostatečným spánkem těhotenstvím, hormonální antikoncepcí, dokonce i nedostatkem pohybu a nevhodným jídelníčkem. Potíže může způsobit i onemocnění štítné žlázy nebo cukrovka.

Jak se může projevovat hormonální nerovnováha? Například poruchami spánku, špatnou pamětí a zažívacími potížemi, velkou únavou a migrénami, výkyvy nálad a depresemi, bolestmi hlavy s poruchami spánku, akné a boláky, zvýšenou citlivostí na teplo i chlad, přibýváním na váze, oteklou tváří, zácpou nebo trávicími potížemi. Může se snížit nebo zvýšit tepová frekvence, můžete pociťovat svalovou slabost, můžete mít ztuhlé a oteklé klouby, mohou vám řídnout i jaksi křehnout vlasy – mohou se začít více lámat a padat. Naopak může se vám začít dělat ochlupení na bradě a v obličeji.
Také se může objevit bolest během pohlavního styku a vaginální suchost. Také se může objevovat pocení během dne, ovšem i v noci nepravidelně. Také se mohou objevit různé kožní flíčky, skvrnky.


Můžete mít větší hlad a deprese, často myslíte na jídlo. Můžete mít rozmazané vidění a můžete třeba i naopak hubnout bez příčiny. Můžete mít rozmazané vidění apod. Vidíte, že těch příznaků může být mnoho a často mohou být společné pro různá onemocnění a tak se těžko rozklíčuje, že už ženě třeba v 35-45 letech začínají projevy menopauzy. Až když jsou změny tak velké a patrné i z vyšetření u lékaře, pak je teprve jasno, ovšem citlivější ženy mohou vnímat již mnohem dříve, že se něco děje, ovšem bez diagnózy není podezření, že by to mohlo být vlivem hormonů v těle.

V době před menopauzou se začíná snižovat hladina ženských hormonů progesteronu a estrogenu. Toto může zaznamenat citlivá žena déle než rok před samotným započetí menopauzy a může trvat třeba i 5 let. V této době dochází k různým potížím a to, jak to ženy vnímají je opět individuální.
Může se jednat o bušení srdce, nespavost, migrény či jen slabší bolesti hlavy, poruchy spánku a návaly horka, nadměrné pocení, poruchy paměti a nesoustředěnost. Nejčastěji je toto období u ženy ve věku okolo 50 let, ovšem existují i ženy, které toto prožívají mnohem dříve nebo naopak i později.

Řešením může být začít užívat rostlinné fytoestrogeny, které pomohou dosáhnout rovnováhy mezi ženskými hormony. Kde je najdeme? Například v červeném jeteli, v mateří kašičce a pylu, v sóji, andělice čínské, pohance a červeném vínu. S menopauzálními příznaky může pomoci i chmel otáčivý, levandule lékařská, šalvěj lékařská, ovšem hodně pomůže i zdravější životní styl. Udržovat se v kondici, dostatečně pít, hýbat se a denně si splnit aktivitu aspoň 10.000 kroků, k tomu přidat alespoň nějaké lehčí cvičení s vlastním tělem, podle toho co vás bude bavit. Jíst dostatek kvalitní zeleniny a ovoce, dbát pestrosti a vyváženosti jídelníčku v otázce makronutrientů – bílkoviny, sacharidy, tuky. Dbát na mikronutrienty – vitamíny a minerály. Zařadit i dostatek vlákniny a hlídat si poměr soli a cukru ve stravě. Dostatečně spát a naučit se i relaxovat a zbytečně se nezatěžovat starostmi, naučit se žít tady a teď a umět pouštět starosti “do kanálu”.

Návalům horka můžete mimo jiné zkusit předejít tím, že nebudete pít horké nápoje. Dalším negativním příznakům menopauzy a hormonální nerovnováhy se můžete zkusit vyhnout tak, že změníte životní styl a celkově i stravování. Doporučuji sledovat obaly potravin, ve velké míře omezit balené potraviny a chemii v potravinách. Omezit lepek, prostě jen hlídat kolik ho za den sníte – nejen přímo, ale i nepřímo v potravinách, tam, kde bysto ho vůbec nečekali, například v uzeninách, salámech, dochucovadlech, kečupu, omáčkách apod. S tím souvisí také omezit cukr, slazení a jednoduché uhlohydráty – sacharidy i zpracované sladkosti a pochutiny slané. Vyhýbejte se co nejvíce konzumaci ovoce a zeleniny ošetřené chemií, pesticidy, preferujte domácí zdroj, raději nakupujte od farmářů, když nemáte vlastní zdroje ovoce a zeleniny, než v supermarketech.
Všímejte si jakou kosmetiku a hygienické potřeby používáte a vyhněte se také bělícím prostředkům a čistícím prostředkům, které obsahují chemikálie.

Když budete dlouhodobě ignorovat varovné příznaky a hormonální nerovnováhu, může to vyústit v určité zdravotní onemocnění či potíže, jako například:
– vysoký krevní tlak
– diabetes – cukrovka
– vysoký cholesterol
– neuropatie
– obezita
– deprese a úzkosti
– spánková apnoe
– osteoporóza, ztráta kostní hmoty
– sexuální disfunkce, ztráta libida
– rakovina
– ztráta svalové hmoty
– únik moči….

Zařaďte do jídelníčku zdravé tuky, zbytečné omezování tuků v jídelníčku a nahrazování nevhodnými sacharidy vašemu tělu škodí.
Přijímat energii z prospěšných tuků v určité výši je v pořádku. O jaké tuky se jedná? Rostlinné oleje, avokádo, ořechy a semínka, můžete zařadit v určitém množství i přepuštěné máslo ghí, sádlo i máslo. Pokud to nebudete s nasycenými tuky přehánět, tak je jejich příjem také v pořádku, ideální je ovšem přijímat máslo a ghíčko zpracované od krav pasených na trávě, také zařaďte kvalitní zdroj ryb, rybí olej – prospěšné omega 3, které jsou protizánětlivé. Můžete zvolit kvalitní olej například od společnosti Zinzino, s tím mám jen ty dobré zkušenosti i osobní a olej přímo z krillu, což je nejkvalitnější zdroj omega 3 nenasycených mastných kyselin. Pokud je strava bohatá převážně na omega 6, směřuje to spíš k zánětu v organismu a tím provokujeme i naši autoimunitu, kdy se následně mohou vyskytnout autoimunitní onemocnění, začínající alergie a nesnášenlivosti, ovšem to je jen střípek z toho, co vše se pak v organismu děje a jak je vše propojené. Vysoký obsah omega 6 má třeba slunečnicový olej, kukuřičný, arašídy a vlašské ořechy apod, ponejvíce extrémně zpracované potraviny, polotovary a smažené jsou prozánětlivé. O tom zase někdy příště.

Jakými bylinkami můžete vyvažovat hormony ve vašem těle?


Například Aswaganda /Panax Ginseng/ – neboli ženšen pravý je skvělá v případě pomalé funkce štítné žlázy, pomáhá bojovat s volnými radikály. Bazalka posvátná – tulsi, pomáhá také se stresem. Naše vnitřní emoce mají velký význam pro naše hormonální zdraví. K vyladění ženských hormonů velmi pomáhá např. i Chmel otáčivý – pomáhá při migrénách a poruchách spánku. Kontryhel – ten pomáhá s kvalitou pleti a vlasů, při redukci a zlepšuje zažívání. Pískavice – řecké seno také pomůže a to například s hladinou cukru i cholesterolu v krvi.

Samozřejmě těch bylinek je mnohem více a jejich užití je individuální, některé mají kontraindikace, takže je potřeba na to brát ohledy.
Také je dobré zařadit kvalitní minerály – hořčík, zinek, céčko, B-komplex, vitamín D a vápník.

Na štítnou žlázu je také skvělá Aronie – černý jeřáb. Na menopausální příznaky a deprese je také vhodná levandule lékařská.

Podrobněji k bylinkám zase v nějakém další článku.

Markéta Matyášová
Fit Makyta

Napsat komentář