MAKOVÉ KOLÁČE

Recept:
400 g bezlepkové mouky / 200 g pohankové mouky, 100 g rýžové mouky, 100 g ovesné bezlepkové mouky/
250 ml mandlového či kokosového mléka /rostlinné mléko/
30 g kokosového nebo třtinového cukru – můžete vynechat nebo dát jen 1 čl, podle toho na jakou “sladkou” chuť jste již zvyklí
3 vajíčka slepičí domácí
1 lžíce rýžového nebo olivového oleje
40 g droždí
špetka vanilky
1 žloutek na pomazání koláčů

Mletý mák na nádivku 100 g
200 ml švestkových povidel bez cukru – domácí

Na posyp: rýžová mouka a xylitol nebo erythritol či třtinový cukr světlý smíchané s ghíčkem
20 g ghí smíchat s 3 lžícemi rýžové mouky a 2 pl cukru.

V misce si připravte kvásek: do vlažného mléka 100 ml rozdrobte kvasnice a přidejte 1 čl cukru, nechte 10 minut – 15 minut vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, vajíčka a vlažné mléko a kvásek, olej a špetku mořské soli. Důkladně těsto prohněťte a propracujte tak 5 minut.
Má být hladké, vláčné a polotuhé. Případně přidejte mléko či mouku dle potřeby, může být rozdíl v použité značce a hrubosti mouky.
Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme 30 minut kynout.
Poté z něj vyválíme 2 pláty z kterých vykrajujeme sklenici nebo vykrajovátkem o průměru 7-10 cm koláče, doprostřed každého uděláme důlek a přidáme makovo-povidlovou náplň.
Můžete si udělat i mandlovo-povidlovou a to tak, že jen vyměníte mák za mleté mandle.
Kolečka nechte silné tak 1 cm a nechte v teple kynout s náplní dalších 20-30 minut, poté potřete okraje žloutkem, posypeme drobenkou a dejte péct do horkovzdušné trouby předehřáté na 175°C a pečte tak 15-20 minut, dle typu trouby.

Z tohoto těsta můžete upéct buchty, záviny, koláče, hřebeny, pletýnky, makovky, rohlíčky apod.

Přeji dobrou chuť

Napsat komentář