JAK OBNOVIT FUNKCI ŠTÍTNÉ ŽLÁZY

JAK OBNOVIT FUNKCI ŠTÍTNÉ ŽLÁZY
NASTARTUJTE OPĚT ČINNOST SVÉ ŠTÍTNÉ ŽLÁZY
v první řadě – VYŘAĎTE ZE SVÉHO JÍDELNÍČKU POTRAVINY, KTERÉ ŠTÍTNOU ŽLÁZU NIČÍ A ZAČNĚTE ELIMINOVAT STRES, KTERÝ VÁS NIČÍ

1) Lepek může být příčinou zánětlivých procesů těla a spouštěčem autoimunitních onemocnění.

2) Sóju, neboť obsahuje fytoestrogeny,, ty tlumí činnost štítné žlázy. Nedoporučuji. jíst sojové maso, sojové mléko a sojové sýry. Ovšem fermentace je zdravá a tofu, které je připravené fermentací, je v pořádku.

3) Halogeny- ty najdeme je například v plastech, pečivu, pesticidech, kobercích a také ve fluorových zubních pastách

4) vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám. Připravujte rychlá a jednoduchá jídla z čerstvých surovin.

5) Používejte přírodní kosmetiku.

6) Stres by měl být na prvním místě – zde je ovšem jedno, jaké pořadí jsem v číslování zvolila – vše je důležité a jedno s druhým tvoří komplexní řešení. Stres je třeba eliminovat a nejdůležitější na tom je uvědomit si, co všechno nám, našemu tělu může stres způsobovat. Tak si o tom pojďme napsat více.

Dnes už tak skloňovaný všemi články na netu – Kortizol

Kortizol si můžete představit jako chemického poslíčka. Když se ocitnete ve stresové situaci, tak kortizol “řekne” vašemu imunitnímu systému, aby se připravil na výzvu. Imunitní systém reaguje spuštěním zánětu. Ono to není vždy špatné, abychom si dobře rozuměli. Je to dobře, ovšem pojďme si říci více. Když nebezpečí pomine a kortizol signalizuje imunitnímu systému, že se má uklidnit, tak je vše v pořádku. Toto vše funguje velmi dobře, pokud se setkáváme s akutním stresem, který se však objeví a zase zmizí. !!!

Pokud ovšem tlak stresových faktorů, a těmi jsou například : NEDOSTATEK SPÁNKU, ŠPATNÁ STRAVA, DLOUHÁ PRACOVNÍ DOBA, VZTAHOVÉ PROBLÉMY V RODINĚ, V PRÁCI APOD., ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY, FINANČNÍ KRIZE APOD. neustává, pak imunitní systém vlastně nikdy NEVYPÍNÁ!!!

A ZDE SE ZAČÍNÁ KUMULOVAT PROBLÉM !

Zánětlivá reakce je tedy příliš dlouhá, kdy se nakonec vymkne kontrole a začne napadat i vlastní tkáně ?Stresové hormony se pokouší odezvu potlačit, ovšem přeženou to a imunitní systém zanechají oslabený. Člověk je tak náchylný k infekcím a pokaždé, když se nějaké viry aktivují namnoží se a poškodí další buňky. Tělo pak uvolňuje kortizol, aby se uklidnilo a uklidnilo imunitní systém , tím se ovšem spouští jen další infekce…

Nastává začarovaný kruh.
Tak si pojďme říci, co se s tím dá dělat a jak si můžete pomoct sami, případně s odborníkem – naturopatem, přírodní cestou. Proč přírodní cestou? Protože jsem se setkala již mnohokrát s tím, že vám lékaři /někteří nebo většina?/ řeknou, že pokud máte onemocnění štítné žlázy, tak je to již doživotní stav a vám nezbývá nic jiného, než brát substituční terapii hormony a nic jiného s tím dělat nejde.

Ovšem prvotně záleží také na tom jaké onemocnění štítné žlázy /odteď už jen ŠŽ/, se vám rozvinulo.
1) snížená funkce štítné žlázy – hypothyreóza neboli Hashimotova tyreoiditida
2) snížená funkce ŠŽ + autoimunitní onemocnění
3) zvýšená funkce ŠŽ – hyperthyreóza
4) Gravesova-basedowova nemoc

  • uzlíky na ŠŽ, strumu /vole/
  • další onemocnění, která tu nebudu rozvíjet. Můj článek je převážně zaměřen na obnovení funkce šž při Hashimotově tyreoiditidě /snížená funkce šž + autoimunitní onemocnění šž/

Co je ŠTÍTNÁ ŽLÁZA? /latinsky glangula thyreoidea/

endokrinní orgán – ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÝ !!!
Podílí se na regulaci metabolismu prostřednictvím produkce hormonů. Vypadá jako motýlek, protože jí tvoří dva laloky trojúhelníkového tvaru a dohromady z předního pohledu vypadají, jako motýlek s roztaženými křídly. Má tmavočervenou barvu a hladký povrch, který je pokryt vazivovým pouzdrem. U žen bývá šž o něco větší než u mužů a její hmotnost se pohybuju v rozpětí od 20 -60 g. Je uložená na přední straně krku, na štítné chrupavce ležící těsně pod ohryzkem. Leží na kraniálním konci průdušnice a může zasahovat až k hrtanu.

Jaké hormony štítná žláza produkuje?

ŠŽ je orgán s vnitřní sekrecí a je to jeden z hlavních regulátorů látkové výměny organismu, řídí tedy způsob, jak organismus spotřebovává energii. K tomu slouží hormony tyroxin /T4/ a trijodthyronin /T3/, mající vliv na rychlost látkové výměny a spotřebu kyslíku, celkový růst a vývoj. Oba dva jsou krevním oběhem roznášeny po celém organismu.

Správné fungování ŠŽ má vliv na všechny naše orgány a jejich funkci a na metabolismus tuků a cukrů, na termoregulaci a spotřebu kyslíku a ihned po narození i v těhotenství jsou nezbytné pro správný vývoj mozku dítěte.

Pokud za špatnou funkci štítné žlázy může autoimunitní onemocnění /zánět/, kdy imunitní systém přestane vnímat svou ŠŽ, jako normální součást těla a začne proti ní bojovat, tak se v těle začnou tvořit protilátky, které ji postupně ničí !!!

Můžeme polemizovat o tom, z jakých důvodů člověk takto onemocní, ale faktorů může být vícero: od hormonálních poruch, přes genetické faktory, chirurgické zákroky, které jsme podstoupili, či ozařování a užívání léků, stres a špatnou životosprávu apod.. Co je spouštěčem, se přímo asi nikdo nedozví.

Příznaky onemocnění a nefunkčnosti šž jsou různé a mohou značit i jiné onemocnění, ale vesměs lidé uvádí tyto příznaky, subjektivně:
velká – opravdu velká a neovladatelná únava
deprese, smutek a úzkosti
padání vlasů, suchá kůže, křehké nehty
problémy s polykáním a dýcháním
bolesti a brnění končetin
nepravidelná menstruace a poruchy plodnosti
bušení srdce
rozmazané vidění, rozostřená mysl, nemožnost se soustředit
výrazná změna hmotnosti /přibírání u hypotyreózy/ hubnutí u /hyperthyreózy/, přibírání u autoimunitního zánětu šž
velká zimomřivost, špatné snášení chladu a velkého tepla
pocit tlaku v krku
problémy s trávením, zácpa či neprůchodnost střev
suchá kůže na předloktí
hrubý hlas a chrapot
sterilita u žen a impotence u mužů
anémie a ateroskleróza
vysoký krevní tlak
problémy se zrakem
nadměrné pocení / i v noci/
ztuhlost svalů a kloubů

Základem léčby je většinou celoživotní dodávání chybějících hormonů do organismu člověka a to pomocí synteticky vyrobených hormonů šž, v podobě tablet. Ovšem je nutné je užívat oddělené od jiných léků a od jídla, a to na lačno tak 30 minut před jídlem a jinými léky. Součástí jsou pravidelné kontroly u lékaře – endokrinolaga.

Pro svou štítnou žlázu a pro zdraví toho můžete udělat hodně a nemusíte se jen smířit s tím, že je to celoživotní nemoc a vaše štítná žláza vám jednou vypoví službu úplně.
Jednou z inspirací je pro mě např. Izabella Wentz, PharmD, FASCP a její kniha Hashimotova tyreoiditida.

Jak podobný se vám může zdát její příběh a její slova?
” Navštívila jsem řadu doktorů v naději, že mi někdo dá odpověď, ale nedostala se k žádnému řešení svých potíží. Jaké, problémy jí sužovaly? Vyčerpání, reflux jícnu, chronický kašel, chrapot, hrubnutí hlasu, oční “mlha”, mozková “mlha”, zastřené myšlení, karpální tunely, pocení a příšerné úzkostné stavy, alergie na vše možné, zapomínání. Čím více se snažila být fit a nesoustředit se na své symptomy, tím více jí bylo zle. Snažila se být zdravá, ale tělo jí zrazovalo a byla naprosto vyčerpaná. Poznáváte se v tom?
Nechtěla se ovšem smířit s tím, že to takto zůstane a chtěla s tím něco udělat.

Pomoci si můžete změnou životního stylu !

Převezměte kontrolu nad svým zdravým !
Chcete mít přeci více energie, zhubnout. Chcete, aby vám přestaly padat vlasy a zlepšilo se vám trávení, myšlení, zrak, abyste se zase mohli zařadit do kolektivu i do běžného života s radostí a elánem !
Pak si UDĚLEJTE ČAS SAMI NA SEBE !
Protože ať už žijete sami nebo v manželství, bez dětí nebo s dětmi, tak k vašemu uzdravení nemůžete dojít, pokud neustále řešíte stresové situace a melete z posledních sil. Tohle počínání narušuje nejen vaše zdraví, ale i schopnost starat se o druhé, natož sami o sebe. Pocity nešťastnosti ve vašem životě, nedostatek energie a radosti i zdraví pocítí i vaše děti, partner, rodina a hlavně VY!

Pojďte s tím něco udělat, protože MŮŽETE !

Nestavte se do role oběti, ale pojďte s tím něco udělat a uzdravte se, protože MŮŽETE !
Jak získat třeba čas navíc a pro sebe?

Co třeba místo koukání na televizi, do počítače, do mobilu věnovat tento čas sobě samým – jakkokoliv chcete – vana, relax, meditace, poslech hudby a procházka, běh, nordic walking na čerstvém vzduchu, hodinka v koupelně v péči o tělo a relaxační vana, čtení knížky, sebevzdělávání v některé z oblastí, která vás zajímá a hlavně psychická hygiena a relaxace.
Ušetřete čas nakupováním – nakupte si dopředu dle seznamu a nechoďte nakupovat každý den, pokud tedy se nejedná o čerstvé pečivo.
Přijímejte pomoc od partnera, rodiny, dětí – nedělejte vše za ně, pro ně, jste tu taky a jste důležití.
Buďte vděční za malé pokroky a neklaďte na sebe velké nároky.
Buďte pozitivní a věřte, že to dokážete.
Investujte do sebe a sebevzdělávání.
Odpočívejte, když to tělo vyžaduje a poslouchejte signály svého těla.
Mějte sny a jděte za nimi – plňte si je – sny se plní, když pro to něco děláte.
Stůjte si za tím, co je pro vás nejlepší a nenechte si to vymluvit – jen vy a vaše srdce ví, co je pro vás dobré.
Stravujte se podle vlastního uvážení a podle toho, aby to bylo nejlepší pro vaše zdraví, vystupte ze stáda.
Nebojte se být jiní – výjimeční.

Dejte si cíl:
Proč to chcete dělat ?
Chcete být zdraví, fit, mít více energie, být tu zdraví pro sebe, svého partnera i své děti, rodinu a přátele.
Chcete dosáhnout povýšení v práci, udržet si dobrou práci, změnit práci za lepší. Chcete další nebo své první dítě a doposud to nešlo? Důvodů může být mnohem více, každý máme ty své…

Zregenerujte si orgány a jejich fungování se zlepší.
Začněte regenerací Jater: – vyřaďte z jídelníčku potraviny, které mohou způsobovat problémy a záněty.
Přidejte do svého života i podpůrné protizánětlivé potraviny a detoxikujte tělo, omezte působení toxických látek na svoje tělo.
Pokračujte s nadledvinami : Vyvarujte se stresu a odpočívejte. Zmírněte zánět v těle a také uveďte do rovnováhy hladinu cukru v krvi. Dodejte tělu vitamíny, minerály, adaptogeny.
následně obnovte střevní rovnováhu : odstraňte či eliminujte zánětlivé potraviny, doplňte enzymy do svého těla, uveďte do rovnováhy střevní mikroflóru a pečujte o svá střeva a trávení.

Každé autoimunitní onemocnění je spojeno s pojmem – PROPUSTNOST STŘEVA, což vede ke snížené absorpci živin potřebných pro detoxikaci a ke sníženému vylučování toxinů. Pokud máte zácpu, tak to platí dvojnásob, toxiny totiž zadržujete v těle. U průjmu bohužel také, protože toxiny se zase mohou dostat do krevního oběhu.
Někdo se i téměř nepotí a to je také problém, protože pocení je primárním prostředkem odstranění toxických látek z těla ven.
Co vás může ohrožovat je plíseň, každodenní toxicita látek, které se vyskytují v drogerii, kterou používáte /v menším množství, ale jsou tam a v konečném důsledku vám to škodí/ – více se dozvíte v knize Hashimotova tyreoiditida, jejíž autorku jsem zmiňovala výše.


Odstraňte ze svého jídelníčku lepek a mléčné výrobky. Bezlepková dieta může pomoci zredukovat protilátky proti štítné žláze. Jaká je spojitost mezi celiakií, intolerancí na lepek a autoimunitním onemocněním?


Jde o schopnost lepku zapříčinit propustnost střeva. Když lepkové potraviny způsobí poškození střevní stěny, mohou se vytvořit trhliny a tak se se stává střevo propustným. A tak se částečky potravy dostávají do krevního oběhu a tak imunitní systém rozpoznává jako cizí látky a tělo vyvolává imunitní útok pokaždé, když jsou tyto potraviny pozřeny.
Cílem je dostat svůj stav do remise a tak pro to je potřeb udělat vše, co je možné. U mléčných výrobků je zase spojitost s laktózovou intolerancí. Problémem je i citlivost na kasein a syrovátku – tedy bílkovinu v mléčných výrobcích.
Kasein je nejproblematičtější ze všech mléčných proteinů. Jak dlouho bez lepku a mléčných výrobků, ideálně tak 3 měsíce zkusit a uvidíte, jestli se váš stav zlepší. Minimálně bych začala jedním měsícem. 14 dní je málo. Případně začněte nejprve pozvolna bez lepku a poté přidávejte i bez mléčných výrobků.
Následně vylučte sóju a vše z ní a cukr, vyřaďte či omezte kofein a alkohol.

Naopak je potřeba přidat podpůrné potraviny pro výživu těla. Jako třeba teplou vodu s citronem, protože citronová voda podporuje detoxikační dráhy žaludku a jater.
Zelené smoothie z kokosového mléka a hrachového proteinu, přidat můžete i avokádo, mořskou sůl a další zeleninu – mrkev, listovou zeleninu, bazalku, okurku, řapíkatý celer, dle chuti. Místo avokáda můžete použít i chia semínka a také můžete použít limetkovou nebo citronovou šťávu.


Využívejte i červenou řepu, košťálovou zeleninu, koriandr – který pomáhá vylučovat z těla toxické látky. Jezte dostatek vlákniny, která podporuje schopnost vylučovat toxické látky a přebytečné hormony. Jezte ovoce, zeleninu, klíčky, zelenou zeleninu a zelené šťávy, kvašenou zeleninu a potraviny, kurkumu, bobuloviny.


Jak se stravovat přesně je popsáno v knize, to už záleží na tom, co vše chcete pro sebe udělat a čemu dáte šanci. Myslím, že to za zkoušku a zlepšení zdraví určitě stojí :-). Určitě stojí za to, podstoupit tento program a zkusit svému tělu ulevit od všeho, co by mu mohlo škodit. Program na ozdravení jater je doporučen po dobu 14 dní a následně přecházíme k programu ozdravení nadledvin, který bude trvat 4 týdny.


Zahrnuje odpočinek, vyvarování stresu, zmírnění zánětu, vyrovnání hladiny cukru v krvi a doplnění živin a přidání adaptogenů.
Zacvičte si jógu nebo pilates, hlavně se musíte cítit lépe. Myslete pozitivně a mějte se rádi. Čtěte knihy a praktikujte vděčnost za vše ve vašem životě. Poučte se z chyb a poslouchejte uklidňující hudbu. Meditujte a smějte se. Milujte sebe i své blízké a buďte v přírodě. Zlepšujte svůj jídelníček a pracujete na odstranění zánětu. Vylučte kofein, mléčné produkty, obiloviny s lepkem a luštěniny kromě fazolových lusků a hrachového proteinu, cukr a mořské řasy.


Naopak zahrňte do svého jídelníčku všechno ovoce a maso v bio kvalitě. Všechnu zeleninu, vejce, ořechy a hrachový protein, hydrolyzovaný hovězí protein a semena. Maso konzumujte jen z bio – domácího chovu ne z konvenčního chovu. Maso je důležitým zdrojem pro zlepšení organismu a přirozeně chovaná zvířata mají pro nás význam.
Můžete si také zapisovat, jak se cítíte, po úpravě stravy.
Stanovte si limity a naučte se říkat “NE”. Dbejte na pravidelný a dostatečný spánek. Využívejte koupel v mořské soli. Dělejte to, co máte rádi.


Jezte v každém jídel sacharidy, bílkoviny a tuky a vlákninu a stabilizujte tak hladinu krevního cukru. Sacharidy nakombinujte s tuky nebo bílkovinami. Mezi dobré tuky patří semínka a ořechy, kokosový tuk, olivový olej, krůtí maso, vejce, protein z vaječných bílků, hovězí maso z volného chovu, hydrolyzovaný hovězí kolagen, jehněčí maso, olivy a hrachový protein, vepřové maso, losos, sardinky, kuřecí maso z volného chovu, bílé ryby.
Kolik bílkovin byste měli denně sníst je individuální a záleží na tom, jakou aktivitu děláte.
Pokud hodně cvičíte tak určitě 2 g na kg váhy a při lehké aktivitě stačí 1 g, také záleží na tom, jakou nadváhu máte a kolik máte v těle svalů a tuku.

Dále bude potřeba obnovit střevní rovnováhu.
Tento program bude trvat tak 6 týdnů. Více je popsáno v knize. Jezte fermentované potraviny a probiotika. Zařaďte selen a zinek, hořčík a vitamíny skupiny B, vitamín C a D, omega-3 mastné kyseliny.
Pokud byste se chtěli dozvědět více, doporučuji přečíst celou knihu : Hashimotova tyreoiditida – Izabella Wentz | Knihy Dobrovský (knihydobrovsky.cz), Autoimunitní řešení – Amy Myers | Knihy Dobrovský (knihydobrovsky.cz), Autoimunitní záněty štítné žlázy » Medixa.org, Jak se stravovat při autoimunitním zánětu štítné žlázy | CelostniMedicina.cz, Záhada autoimunitních onemocnění – Vitalia.cz.

Pokud nejste přesvědčeni, že chcete zkusit uzdravit se tímto způsobem a nevěříte tomu, nenuťte se. Já věřím tomu, že se člověk může uzdravit a podpořit tělo v sebeuzdravovacím procesu, ovšem je potřeba aby změnil životní styl i stravu a myšlení. Postupně se dá vše zvládnout.

Vaše a svá Fit Makyta

Napsat komentář