Karobový / kakaový/ dle vašeho výběru
Pro mé děti jeden z nejoblíbenějších dezertů a milují karobový /děti 10,12,14 let – už ho milují více jak 7 let /, čím dříve naučíme děti jíst různé potraviny, zařazovat pestrost, tím více bude jejich jídelníček flexibilní, pestrý a plnohodnotný.
Recept:
Na korpus:
6 bílků vyšlehat do husté pěny
6 žloutků vyšlehat s 2 pl medu, javorového sirupu, nebo jiného sladidla.
K vyšlehaným žloutkům, které jsme vyšlehali do světlé pěny, přidáme 4 pl karobu nebo kakaa, 100 ml vlažné vody, 6 pl špaldové mouky smíchané se špetkou jedlé sody.
Opatrně smícháme s bílky vařečkou a vlijeme do kulaté dortové formy o průměru 24 cm, vyložené pečícím papírem.
Pečeme 10 -15 minut na 170°C – dle typu trouby. Kontrola špejlí – nesmí se lepit těsto na špejli.
Necháme vychladnout a poté sloupneme opatrně z pečícího papíru a překrojíme příčně napůl. Je to otázka cca 15 minut.
Mezitím si připravíme si vanilkový krém:
500 g polotučného tvarohu, 100 ml Smetany zakysané 8% tuku, 2 pl tř. cukru moučkového a špetka vanilky nebo pár kapek vanilkového aroma.
Dále 2 pl želatiny smíchat s vařící vodou 50 ml a rozmíchat do tvarohové směsi. Lze použít na zahuštění kořen kuzu, agar. Pokud použijete tvaroh měkký z obalu, nemusíte zahušťovat ničím.
Navrstvíme 3/4 krému na jednu polovinu placky a druhou přiklopíte, promačkáte a uhladíte, zbytkem krému obmažeme dort a je hotovo.
Ozdobit můžete banánem, mandlemi, posypeme karobem, ořechy v čokoládě.