Jahodové potěšení s třešněmi a mákem
Vhodné pro diabetiky – bez přidaného cukru
Recept na tuhle osvěžující dobrotu:
6 vajec – vyšlehat bílky zvlášť a žloutky zvlášť s 6 pl erythritollu – alkoholový cukr, vyrábí se fermentací glukózy – je to přírodní sladidlo, glykemický index je 0 – neovlivňuje tedy hladinu cukru v krvi – jeho konzumaci doporučuji omezenou a s mírou jako u všech sladidel /nedopručuji používat jeden druh sladidla či cukru – nejlepší je to střídat a vybírat si dle preferencí ty vhodnější – zde záleží co preferujete, jestli otázku glykemického indexu, otázku výroby a chuti… to už je na vašich preferencích/
– dále přidáme 1000 g tvarohu polotučného /chcete-li náplně méně, můžete zvolit i méně, ale je to na celý velký plech, takže za mě je to množství dostatečné/ ve vaničce přidat k žloutkům a zamíchat, přimíchat 100 g mletého máku a 1 pl kardamonu.
Navrch přidáme 300 g nakrájených jahod, 150 g banánu a 100 g vypeckovaných třešní.
Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem o velikosti 30×40 cm. Péct cca 40 minutek dle typu trouby.
Po vyndání z trouby přidáme druhou vrstvu těsta -druhé těsto:
6 vajec – bílky vyšlehat zvlášť a žloutky vyšlehat zvlášť s 30 g erythritolu
Ke žloutkům přidáme 120 g rozehřátého ghí – přepuštěného másla nebo kokosového oleje, přidáme 200 ml kokosového mléka z plechovky – husté1 čl prášku do pečiva bez fosfátů220 g špaldové celozrnné mouky – Pernerka např. nebo dle vaší preference a bílky, vše opatrně smícháme – dále přidáme 1 čl kardamonu a vlijeme na první tvarohovou vrstvu – pečeme 20-30 minut dle typu trouby – po upečení a vychladnutí zdobíme jahodami nakrájenými na tenké plátky po celé ploše moučníku.
Připravíme si agar – 10 g agaru rozmíchat s 300 ml vody a přelít jahodovou vrstvu – ozdobit zralými kvítky černého bezu a lístky máty a nechat ztuhnout v lednici.
Podávat chlazené – doboru chuť. Zákusek je vynikající a osvěžující, vhodný do parného léta 🙂
Vaše a svá Fit Makyta