Recept na křehké těsto:
250g celozrnné mouky špaldové
190g másla, 2 kapky vanilky
1pl citronové šťávy
2 žloutky
Těsto zpracujeme s pevným chladným máslem. Dám na hodinu do lednice.
Marcipán:
200g mandlí rozemletých
150 až 200g moučkového cukru jakékoliv řepného, třtinového, xylitolu, erythritolu, apod.
Šťáva z poloviny citrónu
voda dle potřeby 2 pl.
Opatrně zpracujeme těsto a dáme do fólie do lednice.
Poleva:
2 pl meruňkového džemu bez cukru
2 pl citronové šťávy
2 pl rumu
Po hodině vyndáme těsto z lednice a rozválíme ho. Přeneseme do formy kulaté o průměru 28 cm a vytvoříme okraje. Koláč několikrát propíchneme vidličkou proti vyboulení. Na koláč vystřihneme pečící papír do kulata s Okraji a tento posypeme hráškem, aby se mi těsto nevyboulilo. Dáme pect do trouby na 190 stupňů Celsia. Rozválíme si marcipán do kulata a přineseme na koláč z kterého jsme sundali papír s hráškem. Nakrájíme si oloupané hrušky na měsíčky a poklademe na marcipán do vějířku. Potřeme hrušky polevou a pečeme na 170 stupňů Celsia 30 minut.
Podáváme vychladlé. Dobrou chuť. Je vynikající